ENERGETSKI PORTAL

Evropska unija se priprema za predstojeću sezonu požara

Foto-ilustracija: Unsplash (Michael Chacon)

U Evropskoj uniji je 2023. godine izgorjelo pola miliona hektara šuma što je površina oko dva puta veća od Luksemburga, navodi se u izvještaju o šumskim požarima u Evropi, Bliskom istoku i sjevernoj Africi 2023. godine koji je objavila Evropska komisija.

Zbog toga je Evropska unija ove nedjelje preduzela proaktivne mjere u cilju bolje zaštite zajednica i životne sredine, pa je okupila 556 vatrogasaca iz 12 zemalja koji će ovog ljeta biti strateški raspoređeni na ključnim lokacijama u Evropi, kao što su Francuska, Grčka, Portugal i Španija.

Evropska komisija je na svom sajtu saopštila da će oni biti spremni da podrže lokalne vatrogasne brigade kada razmjere šumskih požara prevaziću sposobnosti reagovanja jedne zemlje. Pored toga, za ovo ljeto će postojati posebna rescEU flota protivpožarnih letjelica, koja se sastoji od 28 aviona i četiri helikoptera stacioniranih u 10 država članica.

Takođe je izdvojeno 600 miliona eura iz fondova EU za nabavku dodatnih aviona za gašenje požara, a sredstva će ići i za kupovinu 12 novih vatrogasnih jedinica.

Pročitajte još:

Veliki broj požara u 2024. godini

Kako navodi Evropska komisija u saopštenju, 2024. godine je već bilo skoro duplo više požara od prosječnog broja za ovo doba godine, ali bez većih posljedica u pogledu izgorjelih površina.

Suše i visoke temperature koje mogu pogodovati paljenju i širenju šumskih požara ponovo su zabilježene u mnogim dijelovima svijeta u prvom kvartalu ove godine. Služba za klimatske promjene Kopernikus izvjestila je da je februar 2024. godine bio najtopliji do sada i deveti uzastopni najtopliji mjesec.

U Evropi su šumski požari zabilježeni u mnogim oblastima, posebno u planinskim vijencima širom sjevernih oblasti Pirinejskog poluostrva.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti