Mladi iz BiH, Crne Gore i Srbije istražuju biodiverzitet Blagaja

Foto: Energetski portal

Petodnevni naučno-istraživački kamp Blagaj koji će se održati od 25. do 29. aprila okupiće 30-ak studenata i studenkinja biologije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji će istraživati biljni i životinjski svijet tog područja poznatog po izvoru rijeke Bune.

Kako je najavljeno, pod vodstvom iskusnih mentora, mladi će istraživati biljni i životinjski svijet Blagaja. Jedno od najvećih kraških vrela u Evropi s obližnjom derviškom Tekijom čini jedinstvenu prirodno-graditeljsku cjelinu koja je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Na ovom području se takođe nalaze još dva nacionalna spomenika BiH, Stari grad Blagaj ili Stjepan-grad, smješten na vrhu kraškog brda iznad izvora Bune, i Zelena pećina, praistorijsko pećinsko naselje u stijeni iznad samog vrela.

Naučno-istraživački kamp Blagaj je stoga fokusiran na proučavanje okolnog kraškog pejzaža koji obiluje specifičnim biljnim i životinjskim svijetom te zaslužuje ne samo posebnu pažnju već i zaštitu radi očuvanja njegove biološke raznolikosti.

Foto-ilustracija: Pixabay (Csillagvirág)

Istraživanja će tako biti provedena kroz niz sekcija kao što su botanika, herpetologija, mikologija, hiropterologija, entomologija, ornitologija itd., koje će voditi renomirani mentori, eksperti i istraživači. Većina studenata će prvi put imati priliku upoznati metode istraživanja biodiverziteta kroz terensku edukaciju, što će im olakšati povezivanje teorije s praksom te ih podstaći na dublje razumijevanje zaštite životne sredine.

Ovaj susret studenata iz tri države zasigurno doprinosi unapređenju regionalne saradnje, volonterizma i praktičnih vještina među mladima u zaštiti prirode na zapadnom Balkanu, ističu organizatori.

Navode i da realizacija ovakvih naučno-istraživačkih kampova pomaže u njihovom personalnom razvoju i priprema ih za buduće obrazovne i profesionalne izazove.

Nadalje, ovakve aktivnosti takođe doprinose i lokalnim zajednicama da bolje razumiju i efikasnije zaštite vlastite prirodne vrijednosti. Ta zaštita može biti ključna za lokalni razvoj, u prvom redu u oblasti održivog turizma i povezanih djelatnosti, što na kraju pruža više prilika za zapošljavanje mladih i njihov ostanak u lokalnim zajednicama.

Pročitajte još:

Nažalost, iako je po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Evrope i iako se obavezala zaštiti najmanje 17 odsto svoje površine do 2020. godine, BiH s oko 3 odsto ima najmanji postotak zaštićene teritorije ne samo u Evropi već i u svjetskim razmjerama.

Ovaj zabrinjavajući podatak jasno ističe važnost naučno-istraživačkog rada kao i drugih aktivnosti kako bi se prirodna baština očuvala za buduće generacije. Stoga će svi prikupljeni podaci o biodiverzitetu blagajskog krša poslužiti kao snažan zagovarački argument za proširenje zaštićenih područja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine, kaže se u najavi događaja.

Naučno-istraživački kamp Blagaj realizuje Udruženje građana Fojničani iz Maglaja s partnerima, Omladinski klub Novi val Blagaj, crnogorsko društvo ekologa Podgorica, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“ Novi Sad i Udruženje studenata biologije u BiH. Podršku studentima na terenu će pružiti i Sportsko penjački klub Blagaj a u istraživanju pećinskih objekata Sportsko naučno istraživačkog kluba Atom iz Zavidovića.

Inače, pomenuti kamp je jedna od aktivnosti projekta „Western Balkans Youth for Nature Protection“ koji se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2), koji finansira Evropska unija a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Službeno otvaranje kampa planirano je u petak, 26. aprila, u 10 sati u Eko centru Blagaj.

Izvor: Federalna.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti