U Nacionalnom parku „Durmitor“ zbog požara ugrožen biodiverzitet

Foto-ilustracija: Pixabay (Ylvers)

U Nacionalnom park „Durmitor“ već tri dana bore se požarima, a nepovoljne vremenske prilike otežavaju gašenje.

Uprava parka „Durmitor“ uputila je apel državnim organima i službama da pomognu u gašenju požara koji vatrogasci i mještani već treći dan pokušavaju da lokalizuju i koji je ugrozio granični pojas Parka i okolinu.

Ističu da praksa paljenja šteti biodiverzitetu nacionalnih parkova i narušava prirodne vrijednosti parka, ali i ugrožava zdravlje ljudi i nanosi štetu njihovoj imovini.

„Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao u nedelju i poslao kanader, međutim ovdje je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi“, rekao je Pero Popović, direktor NP „Durmitor“ dodajući da je ugrožen biljni i životinjski svijet nacionalnog parka.

Pročitajte još: 

Iz Јavnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore saopšteno je da je požar primijećen u nedjelju, 7. aprila, te da su nepovoljne vremenske prilike izazvane vjetrom uticale na širenje požara.

Nacionalni park „Durmitor“ apeluje na sve vlasnike imovine, mještane i posjetioce da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala. Podsjećamo da je shodno Zakonu o nacionalnim parkovima zabranjeno loženje vatre na mjestima koja za to nijesu predviđena.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti