ENERGETSKI PORTAL

Nakon 130 godina rada zatvoren pogon koksare u Zenici

foto: zenica.arcelormittal.com

Pogon koksare u zeničkoj željezari zatvoren je juče nakon 130 godina rada, potvrđeno je iz kompanije “Arselor Mital” Zenica u čijem je sastavu poslovala koksara.

Iz kompanije su zatvaranje javali prošlog mjeseca, a ovaj korak odlučili su se između ostalog, zbog finansijske situacije, ali i zbog činjenice da je gotovo 80 odsto ekoloških problema nastajalo upravo zbog emisija iz ovoga pogona. Ipak, integralna proizvodnja čelika neće doći u pitanje jer će se, prema najavama iz zeničkog Mittala, koks kupovati, a 200 radnika bi trebalo biti adekvatno zbrinuto u pogonima „Arselor Mitala“ u Zenici ili u pogonima ove kompanije u Evropi – Njemačkoj, Francuskoj i Poljskoj.

Proces obustave rada pogona koksara nastao je prestankom loženja baterije, nakon čega je uslijedilo zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. Nakon zaustavljanja koksne baterije ukupne emisije fabrike u Zenici svedene su na najniži nivo od početka njenog rada, započetog prije 132 godine.

Pročitajte još:

Generalni direktor Nikhil Mehta rekao je nedavno da ja zatvaranje Koksare težak udarac za kompaniju.

Arcelor Mittal prošle je godine zabilježio neto gubitak od 159 miliona KM. Neto dobit u 2022. godini iznosila je 41 milion KM, a u 2021. godini više od 200 miliona KM. Akumulirani gubici na kraju 2023. godine iznose 201 milion KM, što predstavlja smanjenje kapitala društva za 45 odsto.

Otprema gotovih proizvoda lani je bila na najnižoj razini u posljednjih četrnaest godina, zbog 12 odsto manje potražnje u odnosu na prethodnu godinu; kao i povećanje cijene električne energije za 20 odsto, što za posljedicu ima dodatne godišnje troškove od četiri miliona KM.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti