Pelagićevo dobija solarnu elektranu vrijednu oko pet miliona KM

foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

U RS najviše solarnih elektrana je izgrađeno na području Hercegovine, a u posljednje vrijeme nisu rijetkost ni u Semberiji i Posavini. U Pelagićevu je počela izgradnja jedne snage tri megavata, vrijedna oko pet miliona maraka. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana.

Shodno tome, Načelnik opštine Pelagićevo, Slavko Tešić, zajedno sa investitorima, privrednicima, predstavnicima drugih lokalnih zajednica obišao je radove na izgradnji.

„Treba istaći da smo mi kao opština Pelagićevo učinili sve kako bi ovaj projekat ugledao svjetlost dana baš u našoj opštini. Raduje činjenica da je investitor veoma zadovoljan saradnjom sa našom opštinom, što je prilikom obraćanja i istakao“, rekao je Tešić.

Postrojenje instalirano na teritoriji MZ Kladuša predstavlja značajan korak u smanjenju zavisnosti od konvencionalnih izvora energije i prema prelasku na čistu i obnovljivu energiju, što je trend u energetskim tokovima.

Pročitajte još:

Osvrćući se na ekonomski značaj ovog projekta, važno je napomenuti da će investicija u solarne panele donijeti značajne uštede u troškovima električne energije za opštinu u dugom roku. Takođe, poboljšanje infrastrukture za proizvodnju energije pridonosi ekonomskom razvoju lokalne zajednice.

Što se tiče ekološkog značaja, upotreba solarnih panela pomaže u smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu i smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu. Proizvodnja čiste energije iz sunčeve svetlosti je održiva i pomaže u zaštiti životne sredine za buduće generacije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti