Povećana opasnost od šumskih požara, iz Uprave za šumarstvo KS pozivaju na oprez

Foto-ilustracija: Pixabay (Ylvers)

Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema, ističu iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo, te pozivaju građane na oprez zbog povećane opasnosti od šumskih požara.

Navode da je u 95 odsto slučajeva osnovni uzrok nastanka šumskih požara čovjek.

Dolaskom proljeća i lijepog vremena očekuje se povećan broj izletnika na okolnim planinama i izletištima i vjerovatnoća pojave šumskih požara je značajnija, ističu iz Uprave za šumarstvo, te dodaju da je nekontrolisanim paljenjem korovskog otpada mogućnost nastanka šumskog požara značajno veća.

„Članom 73. Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za lica koja lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti do 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti“, upozoravaju iz Uprave za šumarstvo KS.

Iz ove uprave apeluje na vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom da svojim aktivnostima ne dovedu do pojave požara, u cilju zaštite šuma kao izuzetno vrijednih ekosistema.

„Pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi požara je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara. Molimo građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu: Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, KJP ‘Sarajevo šume’, Upravu za šumarstvo Kantona Sarajevo i MUP Kantona Sarajevo“, pozivaju iz Uprave za šumarstvo KS.

Izvor: BHRT

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti