ENERGETSKI PORTAL

Prezentovani rezultati istraživanja za Trgovsku goru

Foto-ilustracija: Pixabay (Enrique)

Trgovska gora je neadekvatna lokacija za odlaganje otpada, potvrdili su to dosadašnji rezultati istraživanja koje je sprovodeno u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i Republičkim zavodom za geološka istraživanja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da je na lokalitetu Trgovske gore prisutna prirodna radioaktivnost, što će biti važan argument da se to područje zaštiti od namjere Hrvatske da tamo odlaže radioaktivni otpad.

Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekao je da će Republika Srpska i BiH argumentima i činjenicama uspjeti da natjeraju Hrvatsku da definitivno odustane od namjere da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora uz granicu sa BiH.

“Posvećeni smo samo jednom cilju, a to je da Hrvatska odustane od Trgovske gore. Pored ovih terenskih istraživanja da bi smo zaokružili našu argumetaciju moramo provesti još niz naučnih istraživanja koje će ukazati na ostale potencijalne prijetnje, prvenstveno ekološke, ekonomske, bezbjednosne i ostale“, rekao je Vipotnik.

Dodao je da sa akademskom zajednicom traže najbolji formati da bi proveli ovakva istraživanja.

Cvjetko Sandić, zamjenik direktora  Geološkog zavoda RS, rekao je da su u prethodnom periodu uradili program osnovnih geoloških istraživanja koji je revidovan od pet stručnjaka iz geologije.

„Čitajući neke studije koje su uradile kolege u Hrvatskoj, oni su posmatrali tzv. Karbonske naslage, koje izgrađuju taj teren oko Novog Grada i Čerkezovca, spadaju u hidrogeološke izolatore što znači da ne propupštaju vodi“, rekao je Sandić.

Jelena Marinković, iz Instituta za javno zdravstvo RS, rekla je da uspostavljanje strateškog monitoringa životne sredine dobiće se snimak nultnog stanja životne sredine u Novom Gradu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti