ENERGETSKI PORTAL

Rezultati francuskih aukcija za plutajuće vjetroelektrane i šta to znači za Evropu

Foto-ilustracija: Unsplash (Nicholas Doherty)

Francuska je 15. maja ove godine objavila rezultate za 250 MW aukcija za plutajuće vjetroelektrane, a pobjednička ponuda dodijeljena je po cijeni od 86 eura/MWh.

Iako je ovo rekordno niska cijena za vjetroelektrane na moru, iz udruženja Wind Europe poručuju da države ne treba da smatraju da je to novo mjerilo za razvoj plutajućih vjetroelektrana u Evropi.

„Vlade moraju uzeti u obzir specifičnosti ove konkretne aukcije kada definišu svoje aukcijske budžete i gornje cijene. Ne uzimajte cijenu ponude od 86 eura/MWh kao referentnu vrijednost. U suprotnom biste se mogli naći u sličnoj situaciji kao Velika Britanija prošle godine. Britanska aukcija vjetroelektrana na moru 2023. godine imala je nisku gornju cijenu jer su napravili pogrešne pretpostavke o troškovima – i niko nije licitirao“, rekao je direktor Wind Europe-a, Džajls Dikson.

Aukcije u Francuskoj specifične su po tome što investitori nisu morali da plaćaju priključak na mrežu, niti za izvozne kablove i priobalne trafostanice, već je troškove pokrio francuski operater prenosnog sistema RTE.

Pročitajte još:

Zatim, uslovi na lokaciji su bili izuzetno dobri sa jakim brzinama vjetra i povoljnim dubinama vode, a takođe je i ponuđeni ugovor za razliku robusno indeksiran prema inflaciji, uzimajući u obzir različite cjene sirovina. Stvarna cijena koja se plaća prilikom izgradnje vjetroparka veća je od 86 eura/MWh, naglašavaju iz udruženja Wind Europe.

Takođe dodaju da su plutajuće vjetroelektrane relativno mlada industrija gdje su tehnički i komercijalni rizici i dalje prilično visoki. Evropa danas ima 208 MW plutajućih vjetroelektrana u radu, i to uglavnom raspoređenih u četiri mala vjetroparka.

Cijene za plutajuće vjetroelektrane će se značajno razlikovati širom Evrope – između zemalja, ali i od lokacije do lokacije. Iz udruženja kažu da je prerano reći kakav će biti raspon cijena za plutajuće vjetroelektrane velikih razmjera u Evropi.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti