ENERGETSKI PORTAL

Segedin uveo sistem daljinskog grijanja na geotermalnu energiju

Foto-ilustracija: Unsplash (sigmund)

Mađarsko Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja nedavno je objavilo završetak projekta novog geotermalnog sistema grijanja u Segedinu.

Kako stoji u saopštenju Ministarstva, u novo postrojenje u okrugu Siler uloženo je šest miliona eura, a na ovaj način grad će godišnje zamijeniti 2,2 miliona kubnih metara prirodnog gasa sa blizu 20 GWh geotermalne energije.

Opštinsko preduzeće za daljinsko grijanje u Segedinu trenutno toplotom i toplom vodom snabdjeva preko 27.000 stanova i više od 400 javnih zgrada u koje spadaju škole, vrtići i maloprodajni objekti.

Sistem daljinskog grijanja u Segedinu sastoji se od 16 toplana i 250 kilometara distributivnih cijevi u 23 grijna kruga.

Ovaj mađarski grad sa okolinom ima izuzetan hidrogeološki potencijal, ali je, uprkos tome, donedavno isključivo prirodni gas bio korišćen za daljinsko grijanje što je rezultovalo velikim emisijama ugljen-dioksida.

Pročitajte još:

Sada je u toku revizija Nacionalne geotermalne strategije koja bi geotermalnu energiju mogla da učini vodećim sektorom mađarske zelene ekonomije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, cilj Nacionalne geotermalne strategije je smanjenje trenutne domaće potrošnje energije za petinu do 2026. godine, a udio geotermalne energije u ukupnoj proizvodnji toplote trebalo bi da poraste sa trenutnih 6,5 odsto na 25-30 odsto.

Iako je zemlja povećala korišćenje geotermalne energije nakon 2010. godine za više od četiri puta, ogroman potencijal ovog obnovljivog izvora šansa je da se Mađarska oslobodi uvoznog prirodnog gasa i stekne energetsku nezavisnost.

Mađarska je jedna od zemalja koja se obavezala na postizanje neto nultih emisija do 2050. godine, pa bi do 2030. godine ova zemlja trebalo da dobija 90 odsto električne i toplotne energije iz zelenih izvora.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti