TEPCO traži zeleno svjetlo za reaktor 7 elektrane Kašivazaki-Kariva

Foto-ilustracija; Unsplash (brice-cooper)

Operater jedne od najvećih nuklearnih elektrana na svijetu, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), podnio je zahtjev regulatornom tijelu za odobrenje punjenja reaktora sedam nuklearnim gorivom, nakon neaktivnosti koja je trajala više od decenije. Sama elektrana posjeduje sedam reaktora, i kompanija sada teži da reaktori budu operativni, s obzirom da je određeni vremenski period radila na poboljšanju sigurnosnih mjera u elektrani, koje su prepoznate i od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Prije nekoliko godina kompaniji TEPCO zabranjeno je upravljanje elektranom Kašivazaki-Kariva, zbog prekršaja u sigurnosnim mjerama, i nijedan njen reaktor nije aktivan. Krajem prošle godine sama zabrana je ukinuta, tako da se sada radi na oživljavanju najveće elektrane, za šta su potrebna i dopuštenja na lokalnim nivoima, ne samo na državnom.

Kašivazaki-Kariva, smještena u Japanu, poznata je po svojoj veličini i kapacitetu, jer je uglavnom zauzimala prvo mjesto. Nakon zemljotresa i cunamija u Japanu 2011. godine, i incidentom sa elektranom Fukušima Daiči, pooštrene su sigurnosne mjere za sve nuklearne elektrane, što je uticalo i na elektranu Kashiwazaki-Kariwa.

Pročitajte još:

Sigurnosna pitanja u Kašivazaki-Kariva elektrani nisu ni tada bila nova. Zemljotres 2007. godine u sjeverozapadnom regionu Niigata u Japanu, izazvao je štetu i privremeni prekid rada, što je ukazalo na potrebu za strožim sigurnosnim protokolima. Nakon Fukušime, potreba za poboljšanjem sigurnosti postala je još jasnija, što je dovelo do višegodišnjeg zatvaranja njenih reaktora radi detaljnih inspekcija i nadogradnji. U okviru ovih napora, fokus je stavljen na oživljavanje reaktora šest i sedam, za koje je sada TEPCO tražio dozvolu od Japanske regulatorne komisije za nuklearnu energiju (NRA) za ponovno pokretanje. Iako je tim IEAE izvršio nacrt nakon višednevne misije, i dao dalje prijedloge, čeka se njihov konačan odgovor, navodi se na sajtu IEAE.

Sedam reaktora Kašivazaki-Kariva elektrane, koji zajedno imaju kapacitet preko 8.000 MW, nalaze se između grada Kašivazaki i sela Kariva na obali Japanskog mora.

Ponovno pokretanje ovih reaktora smatra se ključnim za povećanje proizvodnje električne energije i poboljšanje finansijske situacije, s obzirom na to da su ovi reaktori van mreže od 2011. i 2012. godine, kada su svi reaktori isključeni kao dio nacionalne reakcije na nuklearnu nesreću u Fukušimi, koja je dovela do privremenog zatvaranja, nakon čega su se godinama aktivirale. Zabrana koja je zadesila pomenutu elektranu nije joj dopuštala da ona bude jedna od aktiviranih, međutim, sada se pojavljuje ta mogućnost.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti