ENERGETSKI PORTAL

U funkciji postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A

Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je svečanoj primopredaji postrojenja za odsumporavanje i tom prilikom je istakla da energetski sistem Srbije sada može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se mjeri sa modernim termoelektranama u Evropi.

“Kad kažemo da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak trideset puta i da će emisije praškastih materija biti takođe bitno redukovane, to zapravo znači da će građani Obrenovca, okolnih mjesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh. To je ogromna stvar koju je ova Vlada završila, ministarstvo na čijem sam čelu i Elektroprivreda Srbije”, rekla je Đedović Handanović.

Ona je ukazala da je u izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova uloženo oko 215 miliona eura, a da će postrojenje za odsumporavanje u termoelektrani “Nikola Tesla B” biti završeno naredne godine.

„Smanjenjem emisije štetnih gasova produžili smo radni vijek termoelektrane i obezbijedili sigurnu proizvodnju, a ta energija biće nam prijeko potrebna dok ulažemo u vjetroparkove, solarne elektrane i nove hidroelektrane, od kojih se neke već grade, a druge su dio naših budućih planova”, rekla je ministarka.

Pročitajte još:

Dodala je da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A jedan od najvećih ekoloških projekata u nekoj termoelektrani u Evropi, a treći u svijetu, i dodala da ovaj projekat predstavlja važan dio bilateralne saradnje sa Japanom.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je značaj projekta za Beograđane veliki, posebno imajući u vidu da su termoelektrane u Obrenovcu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, jedan od najvećih izvora emisija zagađujućih materija.

Parlamentarni zamjenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka istakao je zadovoljstvo što je prvi put u posjeti Srbiji, i da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam iz japanskih jena.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti