ENERGETSKI PORTAL

U odbranu od poplava uloženo 250 miliona KM za deset godina 

Foto-ilustracija: Unsplash (Ezra Jeffrey-Comeau)

Vlada Republike Srpske uložila je u posljednjih deset godina u sanaciju postojećih i izgradnju novih objekata za odbranu od poplava, oko 250 miliona KM.

Rađeno je na 322 lokacije, u 43 lokalne zajednice, istakli su predstavnici Voda Srpske i Јedinice za koordinaciju projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji su obišli gradilište sanacije i rekonstrukcije glavnog obodnog kanala u Crnjelovu kod Bijeljine.

Od ukupnog ulaganja Vlade Srpske, na teritoriji Bijeljine do sada je uloženo oko 57 miliona KM, a radovi teku planiranom dinamikom.

Direktor Voda Srpske Miroslav Milovanović rekao je da je odbrana od poplave sada na neuporedivom boljem nivou, zahvaljujući Vladi Republike Srpske.

Rekonstrukcija glavnog obodnog kanala dio je projekta “Sava-Drina” koji se izvodi u saradnji sa Srbijom i Crnom Gorom, a finansira uz pomoć Svjetske banke.

Pročitajte još:

“Ova lokacija u Crnjelovu je možda najvažnija za Semberiju jer rješavamo pitanje glavnog obodnog kanala, čija je ukupna dužina 7,5 kilometara. Sada radimo prvu fazu, dužine oko dva kilometra, a imamo veoma dobrog izvođača i radovi napreduju”, rekao je Stefan Mitrović, direktor Јedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Od 1970. godine do danas, osim tekućeg održavanja, nije bilo značajnijih ulaganja, a 2014. godine tokom poplava uočeni su veliki nedostaci.

Dragan Sarić, iz bijeljinskog preduzeća Higra koje je izvođač radova, rekao je da su radovi počeli u novembru 2023. godine, te da je kraj prve faze planiran za decembar ove godine.

“U ovoj fazi treba da se realizuju radovi u dužini od 2,5 kilometara”, dodao je Sarić.

Izvor: RTRS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti