ENERGETSKI PORTAL

Uvedene privremene više carine na uvoz električnih vozila iz Kine

foto-ilustracija: Pixabay/andreas160578

Evropska komisija (EK) objavila je da je u skladu sa najavom iz juna uvodi privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, koje se kreću od 17,4 odsto do 37,6 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, na automobile proizvođača „BYD“ će se ubuduće odnositi carina od 17,4 odsto, „Geely“ će plaćati 19,9 odsto, a „SAIC“ 37,6 odsto.

Ostali kineski proizvođači automobila će plaćati carine od 20,8 odsto, dok kompanije koje nisu sarađivale u istrazi EU o subvencijama očekuje carina od 37,6 odsto.

U poređenju sa stopama unaprijed objavljenim 12. juna 2024. godine, privremene carine su blago korigovane naniže na osnovu komentara o tačnosti kalkulacija koje su dostavile zainteresovane strane.

Carine će se najduže primjenivati četiri mjeseca i u tom periodu mora se donijeti konačna odluka o definitivnim carinama, putem glasanja država članica EU.

Zainteresovane strane takođe imaju mogućnost da zatraže saslušanja sa službama Komisije u roku od pet dana od stupanja na snagu privremenih mjera, i da daju komentare u roku od 15 dana od stupanja na snagu, a Komisija će objaviti svoj prijedlog za definitivne mjere.

Pročitajte još:

„Komisija će tada predstaviti konačno rješenje državama članicama, koje će glasati prema postupku ispitivanja prema pravilima komitologije (prijedlog Komisije se usvaja osim ako ne postoji kvalifikovana većina protiv njega). Ovo glasanje će imati pravno obavezujući efekat. Svake potencijalne mjere će biti na snazi pet godina, uz mogućnost produženja na osnovu obrazloženog zahtjeva i naknadnog pregleda“, saopštili su iz Komisije.

Uporedo sa ovim planovima, traju i pregovori sa vlastima u Pekingu da bi se postiglo rješenje koje je kompatibilno sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Uvođenje carina ima za cilj da lokalizuje proizvodnju električnih vozila i baterija u Evropskoj uniji kako bi Evropa postala konkurentna Kini.

Međutim, Kina se odlučila na uvođenje kontramjera Evropi i najavila podizanje carina za automobile na benzinski pogon iz Evropske unije. Razmatra se uvođenje carine od 25 odsto na uvezene evropske automobile sa benzinskim motorima zapremine 2,5 litara ili više .

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti