ENERGETSKI PORTAL

Grad Beč znatno smanjuje cijene električne energije i gasa

foto-ilustracija: (c) Wien Energie

Građani Beča, od ovog mjeseca imaće znatno niže troškove za usluge struje, gasa i daljinskog grijanja. U skladu sa razvojem tržišta, ovaj grad na godišnjem nivou prilagođava cijene komunalnih usluga za svoje korisnike, zbog čega je bečko energetsko preduzeće Wien Energie iznijelo posebno povoljnu ponudu za domaćinstva, kao i mala i srednja preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju City of Vienna, odluka je donijeta s obzirom na pozitivan razvoj indeksa potrošačkih cijena u protekloj godini, koji su rezultat ulaganja u obnovljive izvore energije, efikasnije korištenje električnih mreža i tehnološke inovacije.

Za većinu privatnih potrošača, snabdijevanje električnom energijom biće jeftinije i do 55 odsto. Tarifa za mala i srednja preduzeća je takođe smanjena u odnosu na prošlu godinu, do 56 odsto. Cijena gasa je smanjena između sedam i 20 odsto u odnosu na 2023. godinu, a takođe je i novim kupcima omogućeno korišćenje olakšica.

Peter Hanke, član gradske vlade za finansije, ekonomiju, rad, međunarodne poslove i javna preduzeća, istakao je da je već prošle godine pripremljen paket olakšica u vrijednosti od 340 miliona eura, a da je Wien Energie ove godine obezbijedio dodatna sredstva u iznosu od 50 miliona eura. 

Pored toga, popusti će biti osigurani i za daljinsko grijjanje, za šta je u ovoj godini opredijeljeno 140 miliona eura.

Pročitajte još:

Prisjećanja radi, kao jednu od mjera energetske efikasnosti, grad Beč obezbijedio je kroz proširenje elektroenergetske mreže i unapređenje za mogućnost njene digitalizacije. Kroz digitalizaciju se omogućava i smanjenje trajanja prekida u napajanjima.

Wien Energi, nedavno je u rad pustilo i 30. solarnu elektranu sa udjelom građana, čime je započelo i prodaju akcijskih paketa. Na ovaj način podržava se dekarbonizacija, a građani takođe mogu da ostvari i finansijsku dobit.

Pored ovog obnovljivog izvora, Beč ima i geotermalni potencijal. Svi građani putem interneta mogu da provejre svoju mogućnost za korišćenje ove energije, odnosno toplote iz zemlje i podzemnih voda na svakoj lokaciji u gradu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti