Kako da smanjimo bacanje hrane tokom praznika

Foto-ilustracija: Unsplash (sri-lanka)

Većina će i ove praznike provesti sa porodicom i prijateljima uz bogatu trpezu. Međutim, u želji da što bolje proslavimo, često se desi da precijenimo naše potrebe za hranom, pa dobar dio nakon praznika završi u đubretu.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava nas da se broj gladnih u svijetu svake godine povećava, pa nam je otuda jasno zašto hrani nikako nije mjesto među otpadom. Umjesto toga, postoje načini da spriječimo bacanje hrane koje je naročito izraženo tokom praznika, a ovo su neki od prijedloga.

Donirajte hranu socijalno ugroženima

Najhumaniji način za prevenciju bacanja hrane svakako je doniranje onima kojima je potrebno. Raspitajte se da li u vašoj blizini postoji banka hrane gdje možete da donirate, ili jednostavno potražite nekoga ko će rado prihvatiti sve đakonije koje su pretekle sa vaše trpeze.

Postarajte se da hrana koju donirate bude ispravna za ljudsku upotrebu, pažljivo čuvana u frižideru i upakovana u sterilne posude.

Ukoliko donirate zapakovane proizvode, obratite pažnju na to da li je istekao rok upotrebe. Oznaka „najbolje upotrijebiti do“ ne znači da proizvod po isteku datuma nije bezbijedan za ljudsku upotrebu, već da proizvođač više ne garantuje za kvalitet ukusa i njegovu nutritivnu vrijednost, tvrde stručnjaci.

Pročitajte još:

Zamrzavanje hrane

Jedan od načina da se prisjetimo prazničnih ukusa i nekoliko mjeseci kasnije je da jednostavno zamrznemo hranu. Tako supe i čorbe možemo čuvati u zamrzivaču i do tri mjeseca, dok zaleđeno termički obrađeno meso možemo jesti i šest mjeseci kasnije, piše na sajtu FoodSafety.

Većina namirnica neće se pokvariti ako ih čuvamo u frižideru do četiri dana, a tvrdo kuvana jaja možemo čuvati i do sedam dana.

Ipak, mnogima će dosaditi isti ručak nekoliko dana zaredom, ali srećom, tu su ideje kako da iskoristimo ostatke sa praznične trpeze za pripremu novih jela.

Iskoristite ostatke hrane za kuvanje

Iskusni domaćini i domaćice znaju kako da od ostataka hrane naprave nova jela, a za one manje vješte tu su brojni recepti na internetu. Na sajtu GoodFood može se pronaći pregršt ideja kako da iskoristite meso, jaja, sireve i peciva za pripremu ukusnih pasti, sendviča i čorbi.

Uskršnja jaja mogu poslužiti za pripremu salata kao što su ruska ili mimoza, ili mesnih rolata i čuvenih nudli sa jajima mariniranim u soja sosu.

Ipak, najefikasniji način da spriječimo bacanje hrane jeste da pažljivo procijenimo koliko nam je hrane potrebno za predstojeće praznike. Bacanje hrane podrazumijeva i rasipanje električne energije koja je utrošena za njeno pripremanje, pa značajno utiče na naš kućni budžet.

Osim toga, bačena hrana znači da su svi resursi, od vode i zemljišta do ljudskog rada, utrošeni uzalud. Organska materija koja završi na deponijama emituje velike kočinine metana čime pogoršava klimatsku krizu, a prema procjenama Svjetskog programa za hranu, u svijetu se baci jedna trećina ukupno proizvedene hrane.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti