ENERGETSKI PORTAL

Kako do održivijeg građevinskog sektora

Foto- ljubaznošću Dragane Korice

Građevinski sektor u Srbiji je po obimu među najjačim privrednim granama i ostvaruje značajan rast investicionih radova. Prema globalnoj statistici, u gotovo svemu zauzima vodeću negativnu poziciju u kontekstu uticaja na životnu sredinu i klimu sa skoro 50 odsto udjela kada je riječ o potrošnji energije, emisijama štetnih gasova, kao i upotrebi prirodnih resursa u ovoj oblasti – od čega je pijaća voda 14 odsto, ali i generisani otpad i drugo. Upravljanje građevinskim sektorom na održiv način važan je uslov za održiviju budućnost. O Savjetu zelene gradnje Srbije i tome kako doprinose stvaranju ovakve budućnosti, za Magazin Energetskog portala govori Dragana Korica, izvršni direktor Savjeta.

Savjet zelene gradnje Srbije osnovalo je osam kompanija iz sektora građevinarstva 2010. godine. Kompanije su imale veliku svijest i zajedničke vrijednosti, prepoznavajući da je okret ka održivosti neizbježan, kao i odgovornost prema društvu, životnoj i izgrađenoj sredini. Prateći pravac građevinskog sektora koji se već tada intenzivno razvijao u drugim dijelovima svijeta, ali i želju da ostvare neophodan i osjetan pozitivan efekat na svoju lokalnu sredinu i zajednicu, dovelo je do toga da se Savjet priključi globalnom pokretu zelene gradnje i time pojača prvobitno postavljene ciljeve.

– Danas Savjet broji preko 50 članova koji znaju zašto je graditi ’zeleno’ neminovan i nepovratan pravac kome svi treba da težimo i koji svojim članstvom i aktivnostima unutar njega utiru taj put. Od osnivanja do danas Savjet je prešao veliki put. U prethodnih 14 godina su se mnoge stvari promijenile, i lokalno i globalno, a teme klimatskih promjena, zelene tranzicije i održivosti su se tokom tog perioda iskristalisale kao ključne i neizbježne. Ono što smo naučili je da se sa ovim gorućim pitanjima moramo suočiti svi zajedno, na planetarnom nivou – kaže Korica.

U fokusu:

Članstvo u Svjetskom savjetu zelene gradnje omogućilo je ne samo da se bude u toku sa aktuelnim pitanjima i problemima već i rješenjima, te da se ide u korak sa najsavremenijom mišlju i inovacijama u vezi sa održivom izgrađenom sredinom. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imenovalo je u jednom trenutku Savjet zelene gradnje Srbije za „krovnu organizaciju za sva pitanja vezana za zelenu gradnju“, što ne shvataju olako, ali to predstavlja potvrdu njihovog dosadašnjeg rada i postignutih rezultata.

Foto-ilustracija:Pixabay

Ova organizacija, pored toga što je član Svjetskog savjeta zelene gradnje, ujedno je i član Evropske regionalne mreže (ERN) u čijem radu aktivno učestvuju. Njihovi predstavnici iz redova članova Savjeta u Srbiji učestvuju u tematskim radnim grupama Svjetskog savjeta, kao i na događajima Svjetskog savjeta, ali ih organizuju i u lokalu, poput Svjetske nedjelje zelene gradnje. Pored toga, njihovi članovi svojom ekspertizom doprinose i publikacijama i međunarodnim projektima na kojima učestvuju kroz ERN.

Ova globalna mreža pruža im mogućnost da na lokalnom nivou donose sve relevantne i aktuelne tendencije koje se odnose na neophodnu tranziciju građevinskog sektora i izgrađene sredine.

– Naravno, izvan ovog okvira imamo i direktnu komunikaciju i međučlansku saradnju sa mnogim pojedinačnim evropskim savjetima. Primjera radi, kroz takav oblik direktne saradnje nedavno smo obezbijedili da dva člana Savjeta zelene gradnje Srbije besplatno prođu kroz obuku sertifikacije njemačkog DGNB sertifikacionog sistema – navodi Korica.

Promocija održivosti

Foto-Pixabay (Văn Hồng Phúc Bùi)

Građevinski proizvodi se u velikoj mjeri oslanjaju na prirodne resurse. Globalna statistika kaže da je to 50 odsto, a tih resursa je sve manje. U odnosu na navedeno, njihova osnovna uloga je promocija neophodne transformacije građevinskog sektora u pravcu održive gradnje, kao i ukazivanje na činjenice da je ovaj sektor jedan od najprijemčivijih za implementaciju i inovaciju modela cirkularnosti. Neophodna je promjena i iz ugla energije i emisija povezanih sa sredinom, a u skladu sa pratećom krizom izazvanom nedostatkom energije i prevelikom zastupljenošću emisija. Ovakva promocija ostvaruje se kroz konferencije, panele, radionice, vebinare.

Savjet učestvuje i u aktivnostima drugih organizacija i institucija sa kojima dijeli srodne teme, kao i sa državnim institucijama, ministarstvima i svim relevantnim zainteresovanim stranama. Savjet je takođe uključen u praćenje regulative, a posebno u nacrte zakona i pravilnika.

Priredila: Katarina Vuinac 

Tekst u cijelosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ODRŽIVA ARHITEKTURA I FINANSIRANJE ZELENE GRADNJE 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti