Kompanije „B2 Nova Sun“, „B2 Sunspot“ i Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“ potpisali ugovore o otkupu električne energije

Foto: EP

Kompanije „B2 Nova Sun“, „B2 Sunspot“ i Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“ potpisali su ugovore o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti za dvije solarne elektrane – „B2 Nova Sun“ u Novoj Crnji u Banatu i „B2 Sunspot“, koja se gradi u Kikindi.

Solarna elektrana „B2 Sunspot“ nalazi se u vangrađevinskom području grada Kikinde, na lokaciji nekadašnje deponije. To ovaj projekat čini izuzetnim jer je ovo prva elektrana u regionu koja se gradi na rekultivisanoj staroj deponiji, koja ovom investicijom dobija novu primjenu. Planirana snaga priključenja ove elektrane iznosiće 7 MW.

Solarna elektrana „B2 Nova Sun“, sa snagom priključenja od 9,9 MW, takođe je jedan od pobjednika aukcija održanih prošle godine. Ovaj projekat zauzima parcele u industrijskom dijelu Nove Crnje, tik uz nekadašnju Fabriku za proizvodnju šećera, te sa ovom investicijom upotpunjuje Opštinski plan o promociji obnovljivih izvora energije.

Miloš Kostić, direktor kompanija „B2 Nova Sun“ i „B2 Sunspot“, izjavio je da su ugovori o otkupu električne energije sa EPS-om nastavak prethodno potpisanih ugovora o tržišnoj premiji, takođe sklopljenih sa „Elektroprivredom Srbije“. Za obje solarne elektrane je prihvaćena cijena od 89,7 eura po MWh.

Pročitajte još:

„Ovo su prve solarne elektrane sa kojima EPS potpisuje ugovore za otkup električne energije i preuzimanje balansne odgovornosti u probnom radu i trajnom radu i to na 15 godina. Cijena otkupa i balansiranja je određena na tržišnim principima, a ova energija daće i dodatnu sigurnost za rad našeg elektroenergetskog sistema i snabdijevanja građana i privrede“, rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS AD. „Elektroprivreda Srbije“ je siguran partner za sve kompanije koje su se opredijelile da kroz aukcije za tržišne premije povećaju udio energije iz obnovljivih izvora u energetskom miksu Srbije.

I jedna i druga elektrana imaju dobijene građevinske dozvole i potpisane ugovore za izgradnju po principu „ključ u ruke“, sa kompanijom MT-KOMEX, a takođe, za obje elektrane je kupljena sva potrebna oprema, a radovi su u toku.

„U Novoj Crnji radovi se polako privode kraju, a kada je riječ o elektrani u Kikindi, procjenjuje se da je 40 odsto radova dovršeno“, rekao je Kostić, i dodao da se za solarnu elektranu u Kikindi, postavljanje na mrežu očekuje početkom maja.

Elektrane su finansirane dijelom iz sredstava investitora, dok je drugi dio finansiran iz kredita dvije banke. Kostić je istakao da je i pored velikog broja zahtjeva i interesovanja drugih investitora, dobijanje svih potrebnih dozvola išlo očekivanim tokom, naglašavajući da su sve procedure započete na vrijeme.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti