ENERGETSKI PORTAL

Padej dobija solarnu elektranu instalirane snage 3 MWP

Foto: MT-KOMEX

U sjeverobanatskom naselju Padej u toku je izgradnja solarne elektrane Panawiss plus instalirane snage 3 MWp. Radovi na izgradnji solarne elektrane su u punom jeku. Površina od pet hektara gotovo je pokrivena konstrukcijama i solarnim panelima, a prema planovima, do kraja tekuće godine elektrana će biti u potpunosti završena. Investitor projekta je Panawiss plus, dok je izvođenje radova povjereno kompaniji MT-KOMEX.

Za izgradnju ove solarne elektrane biće upotrijebljeno ukupno 5.400 monofacijalnih panela njemačkog proizvođača Luxor Solar, dok je za model panela izabran ECO LINE HALF CELL M144/550 W posljednje generacije. Kada je riječ o konstrukciji na koju se postavljaju solarni paneli, izabran je model turskog proizvođača Kirac Metal. Stručni tim kompanije odlučio je da za solarnu elektranu Panawiss plus koristi invertore kompanije Fronius Tauro – ECO-100-3-P, snage 100 kW.

Transformacija električne energije sa napona 0,4 kV na napon 20 kV vršiće transformator snage 2.500 kVA.

Prema proračunima, solarna elektrana Panawiss plus na godišnjem nivou će proizvoditi 3.700 MW. Sva proizvedena električna energija plasiraće se u elektrodistributivni sistem.

U FOKUSU:

Pioniri u izgradnji solarnih elektrana

Izgradnju solarne elektrane investitor Panawiss plus povjerio je kompaniji koja ima dugogodišnje iskustvo u izgradnji ovih elektrana. MT-KOMEX ove godine slavi 30 godina od osnivanja kompanije i za to vrijeme ostvarili su brojne uspješne projekte. Njihov portfelj svjedoči o uspješnosti, do sada su izgradili i isporučili opremu za više od 200 solarnih elektrana na zemlji i krovovima, ukupne instalirane snage više od 100 MW.

Foto: MT-KOMEX

Kompaniju čini stručan tim ljudi od povjerenja, spreman da klijentima uvijek pruži punu podršku u svim fazama projekta. Inženjeri zaposleni u kompaniji redovno pohađaju stručne seminare i posebne obuke i posjeduju sve neophodne sertifikate. Imaju veliko iskustvo kada je riječ o razvoju projekata i njihov posao obuhvata sve – od razvojne etape do pripreme dokumentacije za tehnički prijem i ishođenja upotrebne dozvole, po principu ključ u ruke.

U kompaniji MT-KOMEX vjeruju da će solarna energija u velikoj mjeri doprinijeti ispunjavanju strateškog cilja Republike Srbije da do 2040. godine 40 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora.

Kao društveno odgovorna kompanija, MT-KOMEX svakodnevno radi na promociji obnovljivih izvora energije i na projektima iz ove oblasti, a posebnu pažnju posvećuju zaštiti životne sredine.

Ušteda ugljik-dioksida

Jedan hektar šume apsorbuje osam kilograma ugljenik-dioksida po satu. Ukoliko se uzme u obzir da biljke fotosintezu vrše u prosjeku 12 sati u toku dana, to znači da na dnevnom nivou apsorbuju 96 kilograma.

Priredila: Katarina Vuinac

Tekst u cijelosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti