ENERGETSKI PORTAL

Otvoren Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2024 u Lukavcu

Foto: Federalno ministarstvo okoliša i turizma

U Lukavcu je počeo 22. Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2024, koji godinama okuplja izlagače iz Bosne i Hercegovine, regije ali i Evrope i iz čitavoj svijeta. Ove godine organizatori Grad Lukavac i Lukavački sajam s ponosom ističu da su osim izlagača iz naše zemlje tu i predstavnici iz Italije, Slovenije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Kako se navodi na sajtu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, održivi razvoj, gdje turizam zauzima važno mjesto, inovacije i platforma za razmjenu znanja i dobrih praksi, te svijest o važnosti zaštite okoliša teme su koje obilježavaju ovogodišnji sajam. Posvećenost očuvanju ekologije je važno, posebno za sredine poput Lukavca, gdje je dominantna industrija.

Prilikom otvaranja Sajma, Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma, izjavila da ovo jeste industrijska regija, da je ona utkana u DNK ovog naroda, ali da vjeruje da možemo učiti od nekih evropskih gradova i regija koje su uspjele ostati industrijske, a opet ekološki osviještene i svoje potencijale koriste kao turističke destinacije.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, taj put nije lak, ali će u narednim danima biti raspisani javni pozivi za podršku projektima koje će unaprijediti turizam, ali i čuvati naš okoliš.

,,Sigurno će i otvaranje pregovora s EU i usklađivanje normi u ovoj oblasti pomoći u čuvanju okoliša u industrijskim sredinama”, rekla je ministrica Pozder.

Ministrica se sastala i s predstavnicima udruženja Forum za zaštitu okoliša općine Lukavac koji su upozorili na zagađenje zraka u ovom gradu i okolini te aktivnostima koje bi trebale biti poduzete kako bi se smanjili polutanti u zraku.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti