ENERGETSKI PORTAL

Vlada Japana formalizovala odluku o učešću JICA u izgradnji RHE Bistrice

Foto-ilustracija: Unsplash (tahamie-farooqui)

O finansiranju i izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica, kao najvažnijem projektu u energetskom sektoru, razgovarali su Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike Srbije i Masahiro Ueki, glavni predstavnik kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) na Balkanu.

Tom prilikom, ministarka je istakla da je dobijena zvanična potvrda da je Vlada Japana, na čelu sa Ministarstvom spoljnih poslova, nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije, formalizovala odluku o učešću JICA u izgradnji RHE Bistrica, prve reverzibilne hidroelektrane koja će se graditi nakon više od tri decenije.

Prema njenim riječima, hidroelektrana će imati kapacitet 628 megavata, a važna je za balansiranje i skladištenje energije, posebno zbog osiguranja dovoljno električne energije u narednom periodu. Kako je dodala, do kraja godine biće završena priprema tehničke dokumentacije, kako bi se sljedeće godine počelo sa izvođenjem pripremnih radova.

Pročitajte još:

Masahiro Ueki je izrazio želju da se saradnja Srbije i Japana u energetskom sektoru uspješno nastavi i u narednom periodu, posebno zbog velikog značaja RHE Bistrica za sigurnost snabdijevanja i dekarbonizaciju energetskog sektora u Srbiji.

Na sastanku je konstatovano da su završeni Idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok je u toku priprema prostornog plana područja posebne namjene, studije o procjeni uticaja na životnu sredinu, kao i studije o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara za projekt reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Formalizacija odluke o započinjanju pripremne studije Japanske agencije za međunarodnu saradnju za izgradnju RHE Bistrica donesena je nakon zvanične posjete Yasushija Hosake, parlamentarnog zamjenika ministra spoljnih poslova Japana, povodom puštanja u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na TENT A, projekta koji je uspješno realizovan u saradnji sa JICA.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti