Pokretanje Inicijative za energiju vjetra

Foto-ilustracija: Unsplash (Harry Cunningham)

Godišnji događaj o vetru na kopnu i moru u organizaciji WindEurope okupio je preko 10.000 učesnika, sa desetinama konferencijskih sesija, stotinama govornika i preko 500 izlagača sa terena.

Događaj je održana u Španiji u gradu Bilbau, što je bila jedinstvena prilika za potpisivanje Španske povelje vjetra. Povelja ima za cilj da identifikuje akcije za ubrzanje širenja energije vetra u ovoj zemlji, kao i da maksimizira njene društvene i ekonomske koristi. Njime je utvrđeno šest pravaca djelovanja za razvoj sektora energije vjetra i precizirani alati za implementaciju ovih pravaca djelovanja, navodi se na stranici WindEurope.

Veća vidljivost i robusnost u planiranju energije vjetra, kao i poboljšani dizajn aukcije energije vjetra, predstavljaju prva dva pravca djelovanja. Treće je bolja koordinacija između kompanija za energiju vjetra, a tu je i povećana predvidljivost i promocija dugoročnih sporazuma. To također uključuje praćenje međunarodne trgovinske prakse kako bi se izbjegla nelojalna konkurencija i konačno, jačanje kapaciteta za proizvodnju energije vjetra u Španiji.

Pročitajte još:

Globalna platforma za procjenu održivosti poslovanja EcoVadis, WindEurope i pet vodećih organizacija u industriji energije vjetra najavili su pokretanje Inicijative za energiju vjetra (eng Wind Energy Initiative), koja ima za cilj ubrzati usvajanje održivih praksi podsticanjem snažne saradnje između trgovinskih partnera, kao i jačanjem pozitivnog utjecaja u njihovim lancima vrednosti.

Neki od strateških ciljeva Inicijative su povećanje doprinosa industrije vjetra globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena davanjem prioriteta smanjenim emisijama ugljika. Tu je i kontinuirana promocija dobrobiti i poštenog tretmana svih pojedinaca uključenih u lanac snabdijevanja energijom vjetra. Treći strateški cilj podrazumijeva nastavak promocije očuvanja biodiverziteta radi zaštite ekosistema u smislu negativnog uticaja aktivnosti vezanih za sektor energije vjetra. Konačno, trebalo bi podsticati značajan rast članstva.

Foto-ilustracija: Unsplash (Luo Lei)

U cilju postizanja ciljeva, Inicijativa će primijeniti metodologiju procjene održivosti EcoVadis, kao dobrovoljni standard za ocjenjivanje svojih dobavljača, a također će podržati dobavljače na njihovom putu ka održivosti pružanjem jasne strategije za poboljšanje učinka u oblasti ESG kriterija.

Kada je riječ o investicijama u energiju vjetra u Evropi, prošle godine su zabilježile duplo bolje rezultate nego 2022. godine. Evropa je 2023. godine odobrila znatno više dozvola za nove vjetroelektrane na kopnu nego prethodnih godina, uglavnom zbog pravila Evropske unije o dozvolama za obnovljive izvore energije.

Kako se navodi na stranici WindEurope, procjene su da će Evropska unija instalirati u prosjeku 29 GW godišnje u periodu od 2024. do 2030. godine, čime će instalisani kapacitet u Evropskoj uniji do 2030. godine iznositi 393 GW.

Najveći izazov za ubrzani razvoj energije vjetra ostaje pravovremena ekspanzija evropskih kopnenih i priobalnih elektroenergetskih mreža.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti