ENERGETSKI PORTAL

Slovenija pojednostavljuje regulativu za solarne projekte

Foto: EP

Uredba o obnovljivim izvorima energije, koju je pripremilo Ministarstvo prirodnih resursa i prostora Slovenije, a usvojila Vlada, predstavlja značajan korak prema pojednostavljenju i unifikaciji pravila za postavljanje solarnih elektrana unutar naseljenih mjesta cijele zemlje, što je bitno olakšavajući korak.

Ova uredba omogućuje da se solarni paneli postavljaju na zemljišta koja su već u opšinskim prostornim planovima označena kao građevinska, čime se izbjegava potreba za izmjenama tih planova kada je riječ o postavljanju solarnih elektrana. To praktično znači da opštine više ne moraju da prilagođavaju svoje prostorne planove specifično za solarne projekte, već se stvaraju brži uslovi za početak radova.

Jože Novak, ministar prirodnih resursa i prostora, ističe kako Uredba ne mijenja postojeće procedure za dobijanje građevinskih dozvola, već samo pojednostavljuje procese unutar već uređenih građevinskih zona.

Pročitajte još:

S druge strane, Zakon o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, koji je izradio Ministarstvo zaštite okoline, klime i energetike Slovenije, već je raspravljalo i ustanovilo obavezno postavljanje fotonaponskih uređaja na krovove novogradnji i parkirališta veća od 1.000 m, što je takođe jednostavnije uz efikasnije procedure.

Uvođenjem jedinstvenih pravila i podsticaja na državnom nivou, olakšava se proces planiranja i realizacije projekata, čime se podupire brži razvoj infrastrukture za obnovljive izvore energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti