Slovenija – uspostavljanje konzorcijuma za razvoj vodoničnog ekosistema iz niskougljičnih izvora

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

U Sloveniji je osamnaest kompanija, organizacija i opština potpisalo ugovor o konzorcijumu za uspostavljanje vodoničnog ekosistema iz izvora sa niskim sadržajem ugljenika.

Različiti kriterijumi pokazuju da je ovo sadržajno i kompetentno najjači konzorcijum ikada osnovan u ovoj zemlji.

Kako se navodi na sajtu Ajdovščini, jedna od opština koja je dio konzorcijuma, Slovensko-japanski poslovni savjet, Inženjerska akademija Slovenije i ELES formiraju konzorcij zainteresovanih strana kako bi ubrzali uvođenje vodonika kao održivo gorivo budućnosti, a okuplja više od 6.500 stručnjaka iz oblasti elektrotehnike, saobraćaja, životne sredine, industrije nafte i gasa, automobilske industrije, mašinstva i drugih.

Neki od glavnih ciljeva su postavljanje prvih pogona za proizvodnju vodonika, testiranje tehnologija za skladištenje, prenos i distribuciju vodonika, korištenje vodonika u industrijskim procesima, za proizvodnju toplotne ili električne energije, kao i njegova upotreba u logistici i javnom prijevozu.

Pročitajte još:

Konzorcij će u početku identifikovati povremeni niz potencijalnih projekata koji se mogu implementirati na odgovarajući način u tehnološkom partnerstvu, a biće postavljeni temelji integrisanog ekosistema vodonika s niskim udjelom ugljenika u Sloveniji.

Napore u oblasti međusektorske integracije podržala su i ministarstva Slovenije, odnosno Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, Ministarstvo životne sredine, klime i energetike, te Ministarstvo vanjskih poslova i energetike, privrede, turizma i sporta i Ministarstva visokog obrazovanja, nauke i inovacija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti