Šta su donijele nove pametne kante u Rimu?

Foto-ilustracija: Freepik (frimufilms)

Grad Rim je pokrenuo inovativni projekt uvođenja 68 novih pametnih kanti za otpad u ključne dijelove grada, usmjerene na poboljšanje upravljanja otpadom u područjima sa aktivnim životom, koji podrazumijeva veliki broj pješaka i turista.

Riječ je o naprednim kantama za otpad, koje u svom sastavu imaju i recikliranu plastiku. One su dizajnirane da otpad učine kompaktnim pomoću prese na solarni pogon, smanjujući volumen otpada za do osam puta, čime se optimizuje vrijeme pražnjenja kanti. Uz to postoji i senzor koji signalizuje da je popunjena, objašnjeno je u saopštenju na sajtu Grada Rima.

Pročitaje još:

Riječ je o senzorima i LED diodama koje pružaju pravovremene informacije o stepenu punoće (80 odsto kapaciteta) putem digitalnih aplikacija, omogućujući gradskim službama efikasnije planiranje pražnjenja. Osim toga, kante su opremljene pedalom za odlaganje otpada, što doprinosi higijenskom korišćenju.

U sklopu ove inicijative, predviđeno je i proširenje flote vozila za otpad, s ciljem povećanja operativne efikasnosti. Akcija je primjer kako tehnologija može poboljšati gradske usluge, učiniti ih kvalitetnijim, jednostavnijim, i kako se može raditi na očuvanju čistoće i estetike javnih prostora, ukoliko se nastavi sa implementacijom istih i u drugim dijelovima države, naročito ako se uzme u obzir da je cijela Italija turistički atraktivna.

Iako su nedavno postavljene, prema računici, sakupile su mnogo više otpada nego kante u recimo Madridu za isto vrijeme, iako su se u Rimu upravo  vodili primjerima i iskustvima evropskih gradova, počevši od Madrida, do Londona, Amsterdama i skandinavskih gradova.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti