ENERGETSKI PORTAL

Šta najviše brine vlasnike EV u Velikoj Britaniji?

Foto-ilustracija: Unsplash (Michael Fousert)

Nedavno je objavljeno istraživanje koje se bavi preprekama koje ljudi imaju prilikom prelaska na električna vozila na baterije, što je objavljeno na Transport & Environment UK. Ključni problemi koji su identifikovani u Velikoj Britaniji, iako se ovo može reći i za mnoge druge zemlje, uključuju nedostatak javnih punjača, visoku početnu cijenu vozila, veće račune za struju, brigu o trajanju i zamjeni baterije i duže vrijeme potrebno za punjenje u poređu sa klasičnim točenjem goriva.

Detalji ankete otkrivaju specifične brige među ispitanim vozačima: 16 odsto smatra nedostatak punjača kao dio javne infrastrukture glavnim problemom, dok ih dodatnih 20 odsto izražava zabrinutost o istom pitanju, čime ovo postaje briga broj jedan.

Skupi početni troškovi su glavna prepreka za 13 odsto ljudi, a za 17 odsto predstavljaju zabrinutost. Visoki računi za struju glavni su problem za 11 odsto ispitanika, dok ih 17 odsto smatra zabrinjavajućim. Životni vijek baterije i potreba za njihovom zamjenom trenutno brine devet odsto ispitanih vozača, i dodatnih 19 odsto koji su zabrinuti za isto, iako im još uvijek nije primarna briga. Konačno, devet odsto ispitanika smatra vrijeme punjenja glavnim problemom, dok 23 odsto izražava zabrinutost.

Pročitajte još:

Ovo su uglavnom najčešći problemi kada se vozači premišljaju o izboru automobila, zbog čega su ispitanici savjetovali nekoliko mjera. Čak 40 odsto smatra da bi osmogodišnja garancija učinila kupovinu lakšom, dok 39 odsto vjeruje da bi garancija da je punjenje 50 odsto jeftinije od benzina po kilometru i besplatna instalacija kućnog punjača bili značajni podsticaji.

Međutim, mnogi nisu svjesni da su neki od ovih podsticaja već dostupni, iako se apeluje na dodatne mjere poput smanjenja cijene punjenja i jednakog regionalnog razvoja infrastrukture za EV.

Prema podacima svjetskih medija u Velikoj Britaniji broj električnih vozila na putevima znatno raste. Ove godine, broj potpuno električnih automobila premašio je 1.000.000, dok ih je dodatnih 620.000 bilo na hibridni pogon. U 2023. godini zabilježen je rast od 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su električna i hibridna vozila činila gotovo četvrtinu svih novoprodatih automobila u januaru. Podaci ukazuju da zainteresovanost postoji, a dodatne mjere mogle bi dodatno osnažiti vozače.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti