ENERGETSKI PORTAL

Stiže 25,1 miliona eura za fotonaponske elektrane Gračanica 1 i Gračanica 2

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Gücklhorn)

Vlada FBiH je na hitnoj sjednici održanoj 10. maja donijela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta “Izgradnja fotonaponske elektrane Gračanica 1 i fotonaponske elektrane Gračanica 2 u iznosu od 25,1 miliona eura.

U odluci se navodi da se zadužuje premijer FBiH da Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje, dostavi Parlamentu FiH na razmatranje i usvajanje.

“Za realizaciju ove Odluke se zadužuje JP Elektroprivreda BiH. Odluka stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u Službenim novinama Federacije BiH”, dodaje se.

Podsjećamo, urbanističke dozvole za fotonaponske elektrane Gračanica 1 i 2 u Travniku uručene su prije nešto više od godinu dana i tada je ozvaničen početak projekta vrijednog 80 miliona KM.

Pročitajte još:

Njegovim okončanjem planiranim za dvije godine, kako je tada navedeno, Srednjobosanski kanton, koji trenutno proizvodi oko 72 odsto potrebne električne energije, te izgradnjom vjetroparka na Vlašiću, pravi snažan iskorak ka energetskoj samoodrživosti.

Na području Srednjobosanskog kantona trenutno najveći dio električne energije proizvede hidroelektrana Jajce 1 i 2. Zbog dodatnih energetskih potreba u rekordnom roku okončan je proces izdavanja urbanističkih saglasnosti za nove oblik proizvodnje električne energije.

“Nadamo se da će ova FNE koja će biti ukupne snage 44 megavata sa pripadajućom trafo stanicom biti priključena na prenosnu mrežu BiH početkom 2025. godine dati svoje prve kilovat sate u elektroenergetski sistem BiH”, naveo je prilikom uručenja urbanističkih dozvola Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti