Dodatnih 5 miliona eura za tramvajsku prugu Ilidža-Hrasnica

Foto-ilustracija: Unsplash (adam-borkowski)

Savjet ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici prihvatio inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovano izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) s ciljem dodatnog finansiranja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica, javni prevoz Sarajevo e-Mobility.

Riječ je o 5 miliona eura dodatnog zaduženja sa rokom otplate od 15 godina, uz grejs period od tri godine i Euribor kamatu.

Realizacijom ovog projekta, kako se navodi na veb sajtu Savjeta ministara, biće unaprijeđen kvalitet javnog linijskog prevoza putnika uz uvođenje evropskih standarda, zaštitu životne sredine i bolju sigurnost radnog osoblja i korisnika usluga, što će povećati ekonomsku konkurentnost. Ministarstvo finansija i trezora će, kako se navodi u tekstu, nakon završenih pregovora Savjetu ministara BiH dostaviti nacrt ovog sporazuma i osnove za njegovo zaključivanje.

Pročitajte još:

Kako je eKapija ranije pisala, resorno ministarstvo i izvođač radova su ugovor o izgradnji potpisali u maju 2023. godine. Tom prilikom je rečeno da će izgradnja koštati 50 miliona KM i da je novac za to obezbijeđen kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvođač radova je konzorcijum turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret. Tada je navedeno i da je rok za završetak radova 18 mjeseci.

Ukupna dužina tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice biće 13 kilometara, i biće po deset stanica u oba smjera. U Famosu (Hrasnica) biće okretaljka ka Ilidži.

Ova dionica tramvajske pruge je inače planirana prije nekoliko decenija, a konkretni koraci za realizaciju ovog projekta su preduzeti u posljednje tri do četiri godine.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti