„Vrijeme je da kažemo zbogom“ – Volvo se oprostio od dizelaša

Foto-ilustracija: Unsplash (Michael Fousert)

Prije nekoliko dana, švedska kompanija Volvo Kars proizvela je svoj posljednji automobil sa dizel motorom modela XC90 i time načinila važan korak u zelenoj tranziciji automobilske industrije.

Na prošlogodišnjoj Nedjelji klimatskih promjena, održanoj u Njujorku, iz Volvo Karsa su ponosno najavili potpuni prestanak proizvodnje dizel vozila u ovoj godini, a ono što su tada obećali, već u prvom kvartalu 2024. godine postalo je realnost.

„Jednog oblačnog četvrtka početkom februara, naše kolege u Gentu napravile su svoj posljednji automobil sa dizel motorom, V60, a naša fabrika u Torslandi je prije nekoliko dana sa proizvodne trake skinula svoj posljednji dizel automobil XC90“, navodi se u saopštenju švedske kompanije.

Volvo ne posustaje u svojoj namjeri da do 2030. godine proizvodi isključivo električne automobile, a da do 2040. godine postigne neto nultu emisiju gasova staklene bašte.

Iako su tokom dugih 97 godina postojanja kompanije upravo dizel vozila ta koja su izgradila ime švedskog automobilskog giganta, sve ozbiljnija klimatska kriza obavezala je Volvo da kažu „zbogom“ automobilima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Pročitajte još:

Švedski kompanija najavila je da će potpuni prelazak na električne automobile ostvariti do 2030. godine, premda navode da već sada većinu njihove prodaje u Evropi čine električni i hibridni automobili.

„Prošle godine smo povećali prodaju potpuno električnih automobila za 70 odsto, a udio na globalnom električnom tržištu za 34 odsto“, kažu iz Volva i dodaju da su prije samo pet godina prodaju mahom činili dizelaši, dok su električni modeli tek počeli da se probijaju.

Iako streme ka potpuno električnoj budućnosti, iz Volva napominju da ne smijemo zanemariti ulogu plug-in i hibridnih modela koji predstavljaju most ka zelenijoj budućnosti.

Da prelazak na električne automobile teče po planu potvrđuje i činjenica da je Volvo Kars u februaru ove godine ostvario najveću prodaju elektrifikovanih modela ikada – kako potpuno električnim, tako i hibrida.

„Potpuno električni automobili činili su 22 odsto svih automobila prodatih širom svijeta tokom mjeseca, dok je kombinovana prodaja potpuno električnih automobila i plug-in hibrida iznosila 44 odsto“, navode iz kompanije u drugom saopštenju.

Volvo je nedavno predstavio svoj najnoviji model električnog vozila EX30, a tokom prva dva mjeseca 2024. godine prodato je ukupno 5.863 automobila.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti