ENERGETSKI PORTAL

Elektroprivreda RS uskoro počinje gradnju solarne elektrane u Doboju

Foto-ilustracija: Unsplash (chelsea)

Vlada Republike Srpske je nedavno na svojoj internet stranici objavila podatke uz zahtjev za procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju solarne elektrane “Doboj”.

Riječ je o solarnoj elektrani čija je izgradnja planirana zapadno od rijeke Bosne i pozicionirana u okviru poslovne zone Doboj koja se nalazi oko 6 km sjeverozapadno od grada Doboja. Ukupna površina koju predmetna solarna elektrana zauzima iznosi 64,18 ha.

Kako se dalje navodi u objavljenom dokumentu, osnovna namjena elektrane jeste proizvodnja električne energije upotrebom fotonaponskih modula i prateće opreme i objekata. Kako bi se ista distribuirala u mrežu, neophodna je i izgradnja trafostanica i visokonaponskih postrojenja.

Pročitajte još:

Planirano je da se elektrana gradi u dvije faze, a izgradnja obuhvata postavljanje solarnih panela, izgradnju trafostanica, kablovskih vodova i servisnih puteva, kao i postavljanje zaštitne ograde.

Snaga fotonaponske elektrane iznosi 36.3 MWp, a investitor je Elektroprivreda Republike Srpske.

Kada je riječ o uticaju projekta na životnu sredinu, u dokumentu se navodi da je odabrano rješenje pozitivno ocijenjeno.

“Zaštita životne sredine predstavlja dugotrajan i važan zadatak investitora. Preduzimanjem ovog zahvata investitor se opredijelio za obavljanje djelatnosti u skladu sa propisima iz oblasti zaštite životne sredine, koji će se utvrditi Rješenjem nadležnog organa za izdavanje ekološke dozvole”, zaključeno je u dokumentu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti