U Malostonskom zalivu u Hrvatskoj događa se nezapamćeni pomor dagnji, a uzgajivači to pripisuju visokim temperaturama mora, javlja HRT. Od jutra obilaze lokacije i utvrđuju štetu, koja je, prema prvim procjenama, gotovo 80 odsto u uvali Brijesta, poznatoj po najmasovnijoj školjkarskoj proizvodnji u tom kraju.
Braća Lazić porodičnim uzgojem dagnji bave se na površini od desetak hektara. Uginulo im ih je gotovo devedeset posto.
“Pomor koji je nezapamćen. Mi imamo 25 godina obrta, cijeli život se bavimo ovim, i generacije prije nas. Nikada nisam ni čuo za ovakvo nešto”, rekao je Zdravko Lazić u uvali Brijesta.
Uzgajivači pretpostavljaju da je uzrok izrazita toplina mora, na ovome dijelu nezapamćena.
“Mi smo imali izmjereno 29,6 stepeni. Ne znam, međutim, u momentima siguran sam da je bilo i preko 30 stepeni”, kaže Vicko Lazić.
U Brijesti od jutra na različitim lokacijama očajni uzgajivači. Kamenice se, kažu, drže, dagnje ugibaju.
Pročitajte još:
- PONOVO U POGONU RHE „BAJINA BAŠTA“, NA MREŽI JOŠ 300 MEGAVATA
- CRNA GORA ZABRANJUJE UPOTREBU PLASTIČNIH KESA
- U SLOVENIJI POTVRĐENO PRISUSTVO JAPANSKE BUBE KOJA NAPADA VIŠE OD 300 VRSTA BILJAKA
Uzgajivači u zalivu Bistrina i susjedniim uvalama tvrde da kod njih zasad nema uginuća. Prate stanje.
Stručnjakinja iznosi da sve treba analizirati veterinarski inspektor i objašnjava uticaj vreline na području Bistrine, što je za razliku od Brijeste, na školjke moglo uticati povoljno.
“Smatra se da je to otprilike 11 stupnjeva Celzijusa. Kada dođe određena količina slatke vode s tom temperaturom, jasno da onda i hladi to područje, pogotovo u dubljim slojevima, pa je onda i ugroženost od povišenih temperatura manja, ali to su sad sve špekulacije”, rekla je dr. sc. Ana Bratoš Cetinić, s Odjeljenja za primijenjenu ekologiju Univerziteta u Dubrovniku.
Izvor: HRT