ENERGETSKI PORTAL

Trebinje i Lombardija dogovorili saradnju u oblasti turizma, kulture i poljoprivrede

Foto: Grad Trebinje

Predstavnici Grada Trebinja na sastanku sa članovima delegacije iz Lombardije, dogovorili su saradnju na projektima iz oblasti turizma, kulture, poljoprivrede i održivog razvoja.

To između ostalog podrazumijeva da svi zainteresovani proizvođači iz Trebinja, ukoliko ispune određene uslove, imaju priliku da prodaju svoje proizvode u Italiji, dok će u Trebinju planirano otvaranje kuće mediteranskih proizvoda.

„Razgovarali smo o brendiranju proizvoda, bilo da je u pitanju piće konkretno kod nas vino, ali i hrana, zatim razmjena studenata gdje će naši studenti imati mogućnost da idu u Italiju ali i njihovi studenti da dođu kod nas. Takođe, imaju dobra rješenja za ostanak omladine posebno u ruralnim područjima, a ono što je interesantno prema njihovim procjenama jeste to da ukoliko žena ostane na tom području, onda ostaje i cijela porodica. Naš cilj je da povežemo Turističku organizaciju Grada Trebinja, ali i Hercegovine sa lokalnim turističkim organizacijama iz Lombardije, a u planu imamo i da otvorimo kuću mediteranskih proizvoda u Trebinju“, rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Pročitajte još: 

Milena Bertani, predsjednik Udruženja za Savjet gradova i regija Italije je podsjetila da su u oktobru prošle godine u Milanu, sa Gradom Trebinjem potpisali Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede, turizma i održivog razvoja.

„Projekat je baziran na formiranju mreže hrane mediterana, odnosno na valorizaciji onih proizvoda koji su originalni i važni za neko mjesto i područje. U Trebinju je postavljeno sjeme valorizacije i rada na projektima u Republici Srpskoj. Takođe, razgovarali smo o tome koliko je važno zadržati mlade na ovim prostorima. Moram naglasiti da se izdvajate po kulturološkom i istorijskom bogatstvu i trebate biti ponosni na to. Predstavnici Grada Trebinja su izrazili zainteresovanost da nam se priključe u projektima ove vrste i moram istaći zahvalnost i zadovoljstvo što smo danas u vašem gradu“, kazala je Bertani.

Direktor italijanskih udruženja koja promovišu udaljena i ruralna područja Patricio Muziteli izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu i istakao da je pronašao mnogo zajedničkih elemenata između naše države i teritorije koju predstavlja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti